Swifterbantvindplaats in Nieuwegein van grote historische waarde

Na eerdere berichtgeving door onze redactie over de vondst van een Swifterbantvindplaats in Nieuwegein is inmiddels meer duidelijkheid over de waarde van de vondst, gedaan op industriegebied Het Klooster. Vanmiddag zullen wij op De Digitale Stad Nieuwegein een interview plaatsen met wethouder Johan Gadella in samenwerking met RTV Utrecht.

De aangetroffen Swifterbantvindplaats in Nieuwegein is van groot belang, op lokaal, regionaal en nationaal niveau. Op basis van de eerste dateringen van aardewerk en houtskool dateert de vindplaats op het Klooster rond 4000 voor Christus (periode Swifterbant-SW2). De vindplaats, ca. 6500 m2, wordt op dit moment opgegraven. Het onderzoek wordt in januari afgerond, waarna zal worden gestart met de uitwerking, en bestudering van al het vondstmateriaal door diverse specialisten.

Naast grote hoeveelheden aardewerk, bewerkt vuursteen en dierlijk botmateriaal, zijn inmiddels ook menselijke begravingen gevonden, van een volwassen man en een jong persoon. Deze zijn gelicht en overgebracht naar een onderzoekslocatie, waar ze verder worden uitgegraven door een fysisch antropoloog.

Nieuwegein- het Klooster gaat een unieke plek innemen tussen de bekende Swifterbant SW2-vindplaatsen in Nederland. Daarnaast hebben we hier te maken met unieke sporen van de eerste bewoners van de huidige gemeente Nieuwegein.

Foto wethouder Johan Gadella: ‘Nieuwegein (wellicht)ouder dan Utrecht! De 2 OudsteGeiners komen na meer dan 6000 jaar weer boven in Het Klooster.’

Hieronder nog enkele foto’s van de vondst in Het Klooster.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk